top of page
  • Foto van schrijverMarjella Rooduijn

The beauty of Circus Kathmandu

Het is alweer even geleden dat ik elke ochtend op weg was naar Patan om naar Circus Kathmandu te gaan. De overvolle uitpuilende lokale bus om daar te komen zorgde elke dag voor uitdagingen. Zou de bus komen? En waar stopt hij dan? Soms was ik een half uur op zoek naar de juiste bus en soms stond de bus als bij een wonder op dezelfde plek als de dag daarvoor. De prijs verschilde per keer van 8 eurocent tot 12 eurocent. Niet echt prijzen om je druk over te maken. Zodra ik binnen was druppelde ook de artiesten binnen. De een wat later dan de ander. Ook voor hun geldt de Nepali time. Maar eenmaal binnen gaan ze meteen aan de slag. Ik zie op het eerste gezicht geen verschil met de werk/ trainplekken in Nederland, en ook niet in het doen en laten van de artiesten. Schijn bedriegt. De mensen met wie ik 2 weken mee mag kijken en trainen zijn sterk. Fysiek natuurlijk, maar mentaal nog veel sterker. Ieder van het is als kind gekidnapt naar India om aldaar te werken in het circus. Jarenlang dag in dag uit iets doen waar je zelf niet om hebt gevraagd. Iets leren en er moeite voor doen. Je zorgen opzij zetten. Dat is veel gevraagd. Gelukkig kregen zij allemaal de kans te ontsnappen, door zichzelf, familie of politie.

Eenmaal terug in Nepal, te ‘oud’ om nieuwe dingen te leren besluiten ze stuk voor stuk te gaan voor wat ze kunnen, namelijk circus. Ze vinden elkaar in Circus Kathmandu.

Ik zie ze aan het werk terwijl ze zelfstandig trainen. Ik zie ze workshops geven aan toeristen. Ze beleven er lol aan en het levert ze wat op voor de sociale kant/ het outreach program van het circus. Ik zie ze plannen maken voor een volgende theatershow waarmee ze willen vertellen over belangrijke onderwerpen zoals child trafficking, child marriage and child abuse. Ik zie ze met veel plezier les geven aan kinderen uit weeshuizen of de buitenwijken van Kathmandu.


Ik zie ze.

Het raakt me en ontroerd me en bovenal geeft het mij een gevoel dat alles, maar dan ook echt alles mogelijk is zolang je er voorgaat en er in geloofd. Hoe mooi is het als je dat gevoel als persoon kan overdragen op een ander persoon. Dan ben je sterk. Heel sterk!

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page