top of page
  • Foto van schrijverMarjella Rooduijn

De Wijsheid van de Clown en de Speelsheid van het Circus

ofwel de vreugdevolle kunst van het mislukken! Van 15-22 juli gaf ik samen met Els Jansen, clownsdocente, de workshop Clown en Circus. En wat heeft iedereen genoten van de cursus, de groep, het prachtige Preau en het lekkere weer! We kwamen onze innerlijke criticus tegen en lachten om onze mislukkingen. Gedurende de week vorderde hoorde je af en toe een enthousiaste kreet en aanmoedigingen van cursisten aan elkaar om dat iets bijna of helemaal gelukt was. Om de week af te sluiten gaven we een spetterende eindpresentatie. Zowel wij als de cursisten waren erg enthousiast… de combinatie van Clown en Circus smaakt naar meer!


In deze tijd van snelheid en hoge eisen aan onszelf, kan de wijsheid van de dwaas ons helpen te ontspannen en ons doen inzien dat niemand van ons perfect is. Wanneer we onze imperfectie onderkennen, worden we beminnelijk en kleurrijk.


Kan je je nog herinneren dat je leerde fietsen..?Het grote verlangen het te kunnen zoals de grotere kinderen, de fase van het proberen met hulp, de inspanning en concentratie om zoiets spannends te doen, de trots en vreugde als het lukt even los te fietsen, de frustratie van toch weer evenwicht te verliezen, bijna te vallen, de grote bevrediging als je het in de vingers krijgt... een enorm scala aan emoties dat met dit hele leerproces gepaard gaat. Al deze dingen kwamen terwijl we spelenderwiis verschillende circuskunsten, zoals jongleren, acrobatiek, chinese bordjes en hoelahoep, aan het onderzoeken en ervaren waren. En al deze emoties vormden prachtig materiaal voor de clown.Hoe meer er te voelen valt, hoe meer er te spelen valt. En de clown is de koning van het falen, juist in de mislukking ligt zijn succes. Daar waar je controle verliest, komt de clown het meest puur naar buiten.Een prachtig tegenwicht tegen de eisen van onze hedendaagse wereld, waar alles perfect en vlekkeloos moet verlopen wil het meetellen.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page